3 Nisan 2025 Perşembe

Neden altın fonu?

Yılın ilk çeyreğinde altın fonların *brüt* getirileri %20 ile %26 arasında değişen oranlarda gerçekleşti. Sadece 1 adet altın fonunun fiziki altının getirisini aşabildiği görülüyor ki yönetim ücreti kesintisi ve vergi düşünce net getiride onun da hali meçhul.

Aynı dönemde basitçe gidip fiziki altın alsaydınız *net* getiriniz %25,3 olacaktı. 

"İlla ki fon" diyenlerin elbette en dikkat etmesi gereken konu hangi fonu seçmeleri gerektiği. 

"Nasıl olsa hepsi altın fonu" gibi bir yaklaşımın ne kadar yanlış olduğu, en yüksek getiriyi sunanla en alttaki fon arasındaki %30'u aşan getiri farkında görülüyor. 

Altın fonları arasındaki karıştırabilen bu yüksek getiri farkının sebebi ise fonların sadece altından değil, aynı zamanda katılma hesabı, kira sertifikası, hisse senedi vb. gibi farklı enstrümanları da içerebilmesi.

"Fiziki altın yerine neden altın fonu alalım?" sorusunun tatmin edici bir cevabı bende yok... 

(Fiziki altını saklayamam? Bozdurmak kolay? Fiziki alım min. 1 gram oysa fona daha düşük tutarda alım mümkün?)






2 Nisan 2025 Çarşamba

Altın hesaplarda 500 tona doğru...

Şubat ayında banka hesaplarındaki altınlar 8 ton arttı. Bu 8 ton altının 3'te 1'i katılım bankalarına gitti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 15 Mart'ta yayımlanan resmi gazete ile altın hesaplara şimdilik binde 2 vergi getirildi. Şimdilik diyorum, bu binde 2'nin yarın yüzde 2 olmayacağının elbette hiç bir garantisi yok.

Bankalardaki alım satım arasındaki yüksek marja ilaveten bir de altınlara vergi getirilmesi sebebiyle altın yatırımcıları gittikçe artan şekilde kayıt dışı fiziki altın yatırımına yöneleceklerdir. 

Detaylar için BDDK Aylık Bülten incelenebilir.