18 Haziran 2013 Salı

Bankaların 2012 Altın Karnesi

Ocak sonu itibarıyla bankalardaki Türk Lirası mevduat 515 milyarı geçti. Bu mevduatın vade dağılımına baktığımızda ayrılması gereken zorunlu karşılık yaklaşık 57 milyar TL ediyor. Bunun yüzde 30’una kadar olan kısmı için altın da verebiliyor bankalar Merkez Bankası’na. Yani 17 milyar TL’lik altına tekabül ediyor bu oran.

Ama Merkez Bankası yüzde 30 oranını değiştirmeden rezerv opsiyonu katsayıları ile oynayarak bu rakamı değiştirmekte. En güncel katsayılarla yapılan hesaplamalara göre 57 milyar TL’lik bu zorunlu karşılık için 25 milyar TL’lik altın bırakmak gerekiyor. TL mevduat için bırakılması gereken zorunlu karşılığın yüzde 30’u altın bırakılabilir, bu sabit, ama bu yüzde 30’u karşılayacak altın miktarını arttırmakta merkez bankası. Böyle olunca bankaların da altına olan talepleri artmakta. Altın, bankaların bulup bulabileceği en ucuz maliyetli kaynak. Merkez Bankası zorunlu karşılıklarda değişikliğe giderek altının cazibesini azaltsa dahi, ki bunu yapması için mantıklı bir neden yok, yine de bankalar bir kere altının tadını aldılar. Bu kadar ucuz maliyetli bir kaynağın peşini bırakmak istemeyeceklerdir.

2012’de bankaların altın karnesine baktığımızda 47 tonluk bir artış görüyoruz altın hesaplarda. 18.6 milyar TL’lik 192 ton altına karşılık gelen bir meblağa ulaştı hesaplar. Banka bazında ayrıntısına indiğimizde, ilk üçte sıralama 2011 sonunda Garanti, İş Bankası ve Halk Bankası iken 2012 sonu itibarıyla en çok altını olan ilk üç bankanın İş Bankası 2.9 milyar TL, Garanti Bankası 2.4 milyar TL ve Kuveyt Türk 2.2 Milyar TL olduğunu görüyoruz. İş Bankası altın miktarını 2012’de yüzde16, Kuveyt Türk yüzde12 arttırmayı başardı. Garanti Bankası’nın altın miktarı ise yüzde7’nin üzerinde bir oranda azalış gösterdi. Dördüncü sıradaki Halk Bankası’nın 1.9 milyar TL’lik altını var. Geçen yıla göre yüzde7 azaldı altın miktarı. Beşinci sıradaki Akbank yıl içinde altın hesaplara hızlı bir giriş yaptı ve yılı 1.5 milyar TL’lik altın ile kapattı. Altıncı sıraya düşen Yapı Kredi Bankası’nın altın miktarı 1.3 milyar TL. Bu meblağ geçen seneki rakamın yaklaşık yüzde 7 daha altında. Bank Asya altın hesaplarda 1 milyar TL’yi geçen 7 bankadan biri.

Yedinci sıradaki Bank Asya, altınlarını yüzde 38 arttırarak 1.3 milyar TL’ye taşımayı başardı. 2012’de altın bankacılığına hızlı bir giriş yapan diğer bir banka da Ziraat Bankası. Altın hesaplar açmaya başlayıp aynı yıl içinde halktan altın toplamaya da başlayan Ziraat Bankası, 930 milyon TL altın ile sekizinci sıraya yükseldi. Vakıfbank da yıl içinde kıymetli maden depo hesabı açmaya başlayan bankalar arasında. Kısa sürede 802 milyon TL’lik altın ile TEB’i geçerek dokuzuncu oldu. TEB, yıl içinde altın hesaplarını yüzde 21 arttırarak 798 milyon TL’ye taşıdı, onuncu sırada yer alıyor. Finansbank altın miktarını yıl içinde yüzde 47 arttırarak Şekerbank ve Türkiye Finans’ı geçti. 521 milyon TL’lik altın ile sektördeki sıralamada on birinci oldu.

On ikinci sıradaki Denizbank yıl içinde HSBC ve AlBaraka’yı geçerek sıralamadaki yerini yükseltti. 510 milyon TL’lik altın hesaplara ulaşan banka son yaptığı reklamlarla altına yüzde 2.5’e varan oranlarda faiz vermeye başladığını duyuruyor. (Sektördeki ortalama oran yıllık brüt yüzde 1 civarında) Türkiye Finans 506 milyon TL’lik altın ile on üçüncü sırada yer alıyor. 2011 sonuna göre altın hesapları azalsa da, altın toplama faaliyetlerine başlayan bankalar arasında yer almasıyla son çeyrekte altın miktarını yüzde 29 arttırmayı başardı. HSBC 467 milyon TL’lik altın ile on dördüncü sırada yer alıyor. Şekerbank’ın altın miktarı yıl içinde azalmış olsa da, atılım yaparak son çeyrekte altın miktarını yüzde 11 arttırarak trendi yukarı yönlü çevirmeyi başardı. Şekerbank’ın 327 milyon TL’lik altını bulunuyor. Son sıradaki AlBaraka’nın ise altın miktarı yıl içinde yüzde 13 azalarak 282 milyon TL’ye geriledi.

Bilgiler bankaların bağımsız denetim raporlarından derlenmiştir. 2012 yılsonu verileridir. Artış oranları -aksi belirtilmedikçe- 2011 yılsonuna göre artış/azalış oranlarıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder