23 Ağustos 2014 Cumartesi

Darphane çılgınlar gibi altın bastı

Darphane geçtiğimiz yıl çılgınlar gibi altın bastı, altın üretimi rekor kırdı. İki ayı geçen darphane grevine rağmen yıl genelinde basılan altın miktarı yaklaşık 100 ton oldu. 2012 ve önceki 7 yılın ortalaması 53 ton idi. Darphane gelen sipariş ve talepler üzerine altın basmakta, dolayısıyla bu 100 ton altının hepsi gelen talebi karşılamaya yönelikti.

Fiziki altını seviyoruz. Bu kötü bir şey değil, bilakis, yatırım danışmanları altına yatırım yapılacaksa özellikle fiziki altına yahut arkasında fiziki altın olan varlıklara yatırım yapmayı ısrarla tavsiye ediyorlar. Ancak bizde bir sorun var, fiziki altına yapılan yatırımların çok büyük bir kısmı kayıt dışı kalmakta. Önemli miktarda varlığımız olmasına rağmen resmiyete bunları yansıtamadığımız için tasarruf oranlarımız çok düşük çıkıyor, bu da ülkemizle alakalı tüm raporlamalara olumsuz yansıyor.

Öte yandan, kayıtlı altın tasarrufunun vatanı olan mevduat bankalarındaki ve katılım bankalarındaki altın miktarı 250 tonu aştı. 22 milyar TL üzerindeki değeri bulan bu miktar, olması gerekenin çok altında. Yapılması gereken şudur, bilezik küpe vs gibi takı olarak altın almak isteyen kesime kuyumcular hitap etmeye devam etmelidir. Ancak yatırım amacıyla altın alımlarının bir şekilde kayıt altındaki sisteme kanalize edilmesi elzemdir. Altın birikimlerinin kayıt altına alınması için hem bireyler hem de kurumlar için teşvik edici bir takım düzenlemelerle bu işin önü açılabilir. Katılım bankalarının, altın hesaplardaki miktar kadar fiziki altın bulundurmalarının, altın yatırımcıları için önemli bir tercih nedeni ve güven unsuru olduğunu düşünüyorum. Altın bankacılığı yapan bankaların, istenildiğinde hesaptaki altınları fiziki altın olarak müşterilerine verebilmeleri çok önemli bir merhale olacaktır. Devletin altın hesaplar için garanti kapsamını genişletmesi, altın ile alakalı kamu spotlarının hazırlanması, insanlarda bu konuda bir farkındalık oluşturulması önemli konulardır.

Bir de, darphane altınlarına (çeyrek, yarım tam vs) yatırım yapmanın acıklı bir tarafı var. Bu altınları alanlar piyasanın en insaflı olduğu zamanlarda dahi altının gramını 3-5 lira daha pahalıya satın almış oluyorlar. Klasik altına yatırım yapan bir kitle her zaman olacaktır elbet ama altın yatırımcısı bilinçlendikçe bu piyasada pek çok şey değişecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder