31 Ekim 2024 Perşembe

Bankalara bu nefret neden...


Ülkemizdeki çok farklı duruşlardaki medyanın üzerinde mutabık kaldığı nadir konulardan biri, bankaların ne kadar habis, kan emici, tu-kaka kuruluşlar olduğudur. Bu neden böyledir, her görüşün kendine has bir kanaati var elbette. 

Enflasyonun %50 olarak gerçekleştiği bir dönemde bankalar karlılıklarını yüzde 5 artırmışlar, aktif karlılık oranları yüzde 1,4 özkaynak karlılığı yüzde 17 olmuş iken "ekonominin tek kazananı yine onlar" yazabiliyor gazeteler... 



24 Ekim 2024 Perşembe

Altın dengesi yüzleri güldürüyor

Ağustos ayında 543 milyon dolarlık altın ihracatı gerçekleştirildi. Bu tutar 2022, 2023 ve 2024'ün aylık ortalamasından daha yüksek bir tutar. 

Altın ithalatını da dikkate alarak değerlendirdiğimizde, kota sebebiyle düşürülen ithalat miktarlarıyla netleştirdiğimizde 2022 ve 2023'te net yaklaşık 250 ton ithalatımız varken 2024'te 60 ton civarı net altın ithalat ile yılı bitireceğiz gibi görünüyor (2024 8 aylık net ithalat: 47 ton).

Altın cari açık açısından da çok önemli bir ürün. 

Aman yurtdışına dolar gitmesin diye yurtdışından bir telefon getirmenin dahi yasak olduğu hatırlanırsa (iPhone 16 New York City  Apple Store fiyatı 800 dolar, Türkiye'ye getirdiniz kayıt ücreti +930 dolar) altın için yurt dışına gitmesi muhtemel tutarlara tahammül edilmeyeceği bariz.

İthalat baskılandıkça yurtiçi-yurtdışı altın fiyatları arasındaki devasa farklar görmeye devam edeceğiz.

TÜİK Dış Ticaret İstatistikleri: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/DownloadIstatistikselTablo?p=gXQOlPGz8ifhWebCirVYlWZEDOBRUeLuP4AIguSgQPo8300fO5ElKDEkU4fDqnNa

BİST Altın İthalat Verileri: https://borsaistanbul.com/dosyalar/kmtp/veriler/ith_au.pdf


22 Ekim 2024 Salı

İnternetten altın almaya alışıyoruz.

Geçtiğimiz ay internet üzerinden 1,5 milyar liralık altın satışı yapıldı. 2024 ilk 9 ayda 850 bin adet işlem, 10 milyar 631 milyon TL'lik alışveriş gerçekleşti. İnternetten altın satışlarından bankalara bu sene 9 ayda  toplamda 300-400 milyon TL POS komisyonu ödenmiş oldu.

Hemen her alanda olduğu gibi altın perakende sektöründe de kartla ve internet üzerinden alışveriş yaygınlaşıyor. 

Dikkat: İzin verilen firmaların izin verilen vasıflardaki ürünleri, güvenilir firmalardan alınmalı. 


Üretimine satışına izin verilen altının vasıfları: https://hhdeniz.blogspot.com/2024/08/herhangi-bir-gram-altn-artk-alamazsnz.html


“Batı, altın fiyatlarındaki fırlamaya dikkat etmeli”

İtibarlı, öngörüleri kuvvetli bir ekonomistin (Mohamed El-Erian) Financial Times'ta yayımlanan, altın fiyatlarındaki olağanüstü artışı yorumladığı, son yazısını özetledim (2000 senesinde USD’nin uluslararası rezervlerdeki payının %71 olduğunu, 2024’te ise bu oranın %58’e gerilediğini hatırlayarak okuyunuz):

“Batı, altın fiyatlarındaki fırlamaya dikkat etmeli” 

 “Klasik sebepler faiz oranları, enflasyon, merkez bankaları alımları, doların gücü vs. tamam ama bu artışta başka bir iş var… ABD gümrük vergilerini ve doların gücünü bir silah gibi kullanıyor: asıl yükseliş sebebi birçok ülkenin dolardan bağımsızlaşma eğiliminde olması. Dünyada dolara alternatif bir ödeme sisteme arayışı var...

Rusya onca yaptırıma, swift’ten çıkarılmasına rağmen, uluslararası ticaretini ve ekonomisini büyütmeye devam ediyor. Bu durum pek çok ülkelerde bir aydınlanmaya sebep oldu: dolara bağlı mı olmak zorundayız? 

Doların küresel sistemdeki baskın rolü aşınıyor. Bugünden yarına kısa vadede keskin bir değişim olmaz ama şu bir gerçek, doların baskın ağırlığı yıldan yıla aşınacak. Doların yerine gelecek enstrüman ise altın; bu durum altının fiyatını tetikleyen güçlü bir sebep…”

Mohamed El-Erian, Financial Times US Edition, 22 Ekim 2024, S:13

https://www.ft.com/content/b5fb1e6b-bb8d-4ab5-9c92-f1f6fc40a54b


Altın ithalatı düşük seyrediyor...

Eylül ayında yurt dışından getirilen altın miktarı 8 bin 219 kiloda kaldı. Alınan tedbirlerle ("getirilen yasaklarla" diye okuyunuz) altın ithalatı son zamanların en düşük seviyesinde. 


Altın ithalatının, içinde bulunduğumuz kriz zamanı yasaklarla baskılanması sineye çekilebilir. Ancak eş zamanlı olarak piyasanın doğal seyri içinde, yasaklar getirmeden altın ithalatını nasıl düşürebiliriz, bu cazibeyi azaltmak için neler yapılabilir sorusunun cevabının da muhakkak-acilen aranması gerekiyor... 


Altın ithalatı detaylı veriler: https://borsaistanbul.com/dosyalar/kmtp/veriler/ith_au.pdf




18 Ekim 2024 Cuma

İş hayatında da karşılıklı ahlak herkese lazım..

Facebook-WhatsApp-Instagram gibi pek çok popüler marka sahibi Meta, yemek imkanı olmayan ofislerdeki çalışanlarına "ofisteyken" yemeleri için: kahvaltı için 20, öğle ve akşam yemekleri için 25'er dolar veriyor. Ama çalışanların kimisi evinde iken bu imkanı kullanıyor, eve yemek söylüyor, kimisi ev eşyası alıyor kendine; bardak, çanak vs.


Şirket de "tespit ettiği" 20-25 kişiyi atıyor işten.

Atılan personellerden olduğu doğrulanan anonim biri "yıllık maaşım 400 bin dolardı, bilseydim yapar mıydım böyle bir şeyi" yazmış.

Kıssadan hisse, bilmemek mazeret değil.. Ve dahî, bazı şirketler personelin uygunsuz, şirketi çok zarara uğratmayan davranışlarını tespit eder, dosyalar, kenarda tutar. İşten çıkarma süreci olacaksa, o büyük gün geldiğinde bu kişiler tazminatsız, bu hukuken geçerli sebepler gerekçe gösterilerek kapının önüne konur.

https://lnkd.in/d2f26Ekm

17 Ekim 2024 Perşembe

Darphane'nin altın üretimi

Darphane Eylül ayında 3 bin 537 kg altın üretti. Gelen talebe göre üretim yapıldığı için, ülkedeki fiziki altına talebin bir göstergesi niteliğinde ve önemli bir veridir.

10 tür Cumhuriyet Altınının yanı sıra Darphane iki çeşit de Reşat Altını basıyor...

Unutulmamalı: 22 ayar altınların basım yetkisi sadece Darphane'de bulunmaktadır. Herhangi bir firmanın 22 ayar altını alınmamalıdır. (22, 18 ,14 vb. herhangi bir ayarda takı üretmek herkese serbest ancak Darphane harici madeni para formunda veya köşeli külçe altın formunda -24 ayar hariç- altın üretmek, almak, satmak yasaktır. 24 ayarı da sadece izin verilen firmalar üretebilir).  

Mevzuat: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/02/20230223-24.htm

Darphane Altın Üretim Verileri: https://ms.hmb.gov.tr/uploads/sites/7/2024/10/Cumhuriyet-Altini-Talebi-Gr-2024-9.-ay.pdf


 



16 Ekim 2024 Çarşamba

Bankacılıkta teknoloji kullanımı...


1993'te lise öğrencisi iken, ilçemize (Tekirdağ-Hayrabolu) "para veren makine" gelmişti. Hesap açtırıp kartımı aldıktan sonra, gişeden para yatırıp akabinde hemen "makineye" gidip paramı çektiğimi ve bu döngüyü 2-3 defa heyecanla tekrarladığımı hatırlıyorum. (Gişedeki abla fark etmedi mi yoksa çok mu sabırlı-hoşgörülü idi bilmiyorum).

1997'de Ankara'da öğrenci iken, Türkiye'de ilk ATM'nin faaliyete başladığı Kızılay'daki Yenişehir şubedeki makineye (parayı bir zarfın içine koyup makinenin içine atarak!) para yatırdığım da olmuştu...

Görseldeki "para kuyruğu..." haberi 1993 senesine ait; ATM'siz bir şube muhtemelen...
Aşağıdaki İş Bankası'nın ilanı ise 1982 senesine ait, Nisan. Banka o yıl Türkiye'ye ATM getirip "Bankamatik" olarak isimlendiriyor, muhteşem bir isim, reklamlarını yapıyor ancak nedense sonra 1987 sonuna kadar ATM işinden çekiliyor, 1987 sonunda yeniden Bankamatik yerleştirmeye başlıyor hızlıca, reklamlarla birlikte.

Teknolojik gelişmeleri en çok kullanan ve bundan faydalanan sektör herhalde bankacılık sektörüdür. Her akşam saat 20-21-22'lere kadar şubede kalıp hesapları toparlamak, hafta sonları bazen şubeye çağrılmak, her yılın son iş gününün gecesinin çoğunu şubede geçirmek gibi bankacı büyüklerimizin anlattıkları hatıraların hiç biri, çok şükür, yaşanmıyor şimdilerde...



Rafineriler listesi güncellendi...

Bakanlık, son duyusunda, 6 Aralık 2023'te "red" verdiği GMR'yi yeniden "başvurusu değerlendiriliyor" sürecine aldı ve altınlarının alınıp satılmasının serbest olduğunu duyurdu...

Malum, yeni düzenleme ile Darphane'nin yanı sıra artık sadece Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan faaliyet izni almış veya başvurusu "değerlendirme sürecinde" olan üreticilerin altınlarının alım satımı mümkün.



14 Ekim 2024 Pazartesi

Türkiye'de bankacılık ve altın...

Bankaların altınla yollarının kesişmesi 1980 darbesinden sonra kurulan ve Turgut Özal'ın "Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı" olduğu 44.hükümet zamanında oldu... Türkiye yine döviz darboğazında, altına talep çok yüksek... 1980'de, mevduata verilebilecek faiz oranlarının serbest bırakılmasıyla birlikte, yüzde 30 enflasyon ortamında yüzde 80 faiz vererek bankerlerle faiz yarışına giren Hisarbank bir de altın sertifika düzenliyor...

Sertifikaların akıbeti... 

"Kale gibi banka" Hisarbank (ve Eko Yatırım Bankerlik A.Ş.) 1982'de battı, Ziraat Bankası'na devredildi... 

Banka ve altının bu ilk birlikteliği tatsız bitti...



11 Ekim 2024 Cuma

Altın bankacılığında katılım bankaları

Bankacılık sektöründe yüzde 8 (aktif) paya sahip olan katılım bankalarının payı altın hesaplarda yüzde 17 civarında. Bu altınların banka bazında yüzdesel dağılımı aşağıdaki grafikte görülebilir. 

Katılım bankalarının altın hesaplarda yüksek paya sahip olmalarının sebepleri arasında şunlar sayılabilir:

* Katılım bankacılığı prensipleri gereği altınların fiziken kasalarında bulunmaları gerekiyor, müşteri talebi halinde bunları müşterilerine verebiliyorlar,

* Türkiye'de 80'lerde başlayıp kısa sürede sönen altın bankacılığı 2000'li yıllarda bir katılım bankası tarafından yeniden başlatıldı. Altın bankacılığındaki potansiyeli görüp bu alana daha önce odaklandılar, ürün portföylerini çeşitlendirdiler, altın hakkında bilgili personel varlığı sağladılar,

*Faizsiz bir yatırım enstrümanı olan altın katılım bankaları yatırım portföyüne çok uygun bir ürün.

2024/06 itibarıyla bankaların -küsuratları yuvarlanmış- altın miktarı: Kuveyt Türk 44 ton, Vakıf Katılım 13 ton, Ziraat Katılım 9 ton, Türkiye Finans 8 ton, Albaraka 7 ton, Emlak Katılım 2 ton, Hayat Finans 75 kg, Dünya Katılım 1 kg, TOM Bank sıfır.

Bankalar hakkında detaylı verileri bankaların denetim raporlarından inceleyebilirsiniz.    


 

10 Ekim 2024 Perşembe

Kredilerde yatırım bankaları katılım bankalarını geçti...

Son ayın bankacılık kredi raporundan ilginç bir bilgi: Yatırım bankaları, kredi tutarlarında katılım bankalarını geçti... Bankacılık sektörü tarafından verilen bin TL'lik kredinin 854,2 lirası mevduat bankaları tarafından verilirken 73,4 lirası yatırım bankaları tarafından, kalan 72,5 lirası da katılım bankaları tarafından verildi. 

Mevduat bankalarının en çok yoğunlaştığı alanlar: kredi kartları, KMH+Tüketici kredileri, İnşaat; toplam kredilerinin yüzde 29'una tekabül ediyor,

Yatırım bankalarının en çok yoğunlaştığı alan: enerji, tekstil ve toptan ticaret; toplam kredilerinin yüzde 20'sine tekabül ediyor,

Katılım bankalarının en çok yoğunlaştığı alan: toptan ticaret, İnşaat ve kredi kartları; toplam kredilerinin yüzde 22'sine tekabül ediyor.

Genel tabloda kredi bakiyelerinin yaklaşık dörtte birinin kredi kartlarına, KMH'lara ve tüketici kredilerine gittiği görülüyor. 

Aşağıdaki tablo canlı krediler + takipteki krediler toplamından oluşmaktadır. Sektörün verdiği krediler toplamı = 1.000 TL'ye eşitlenerek bu tutarın sektörler/banka türleri arasındaki dağılımı gösterilmiştir.

BDDK Aylık Bülten'den detaylı veriler incelenebilir: https://www.bddk.org.tr/bultenaylik




9 Ekim 2024 Çarşamba

1 kg altındaki fark 4 bin USD'yi geçti...

Yurtdışından 1 kilo altın alıp gelseniz ve bunu Kapalıçarşı'da satsanız 4 bin dolardan fazla para kazanıyorsunuz. 9 Ekim 2024 saat 10:30 itibarıyla uluslararası piyasalarda 1 kg 995 milyem altın satış fiyatı 83 bin 650 USD iken Kapalıçarşı'daki aynı altının alış fiyatı 88 bin 50 USD.

1985 senesinden önce altın ithalatı tamamen yasaktı ülkede ve katırlar üzerinden Irak İran sınırından her sene tonlarca kaçak olarak altın getiriliyordu. 

2024 yılında altın ithalatı gene -kısmen- yasak. 

Bu sefer kaçak altın elbette katırlarla gelmiyor. Geçenlerde İstanbul Havalimanı VIP kapısından geçen birinin sürüklediği kocaman valizinin içinden 60 kg altın çıkmasının sebebi hikmeti işte bu fiyat farkı...

Not: Altın ithalatı sadece izin verilen şirketlere ve belirlenen miktarla -kotalar var- sınırlı kalmak kaydıyla serbest, yolcu beraberinde altın getirmek yasak).

4 Ekim 2024 Cuma

Altın Euro'yu tahtından indirdi...

Türkiye, 2024'te altın rezervlerini en çok artıran ülke oldu. Global rezervler hakkında 1-2 kritik notum:

  • Dünya çapında global rezervlerde altına doğru muazzam bir kayış var. Altın, global rezervlerde euro'yu geçerek dolardan sonra ikinci sıraya yerleşti!
  • 2000 yılında merkez bankalarının uluslararası rezervlerinin %71.5'i Amerikan Doları iken, bu oran 2024'te %58,9'a geriledi. 

  • Son 25 yılda ABD Doları'nın rezervler içindeki payı %18 azalırken, merkez bankalarının rezervlerindeki altın miktarı ise (ton bazında) %20 arttı. 



3 Ekim 2024 Perşembe

Mevduat Bankaların kârı değişmedi!

Böyle bir durumu en son ne zaman gördüm emin değilim, mevduat bankalarının kârı geçen yılın aynı dönemine göre aynı kaldı: 8 aylık kâr 2023'ün 8 ayında da, bu senenin 8 ayında da 295 milyar TL!

Detaya bakınca, kredi ve kredi kartı faizlerinden elde edilen gelirlerin yüzde 176 arttığı, buna karşın mevduata ödenen faizin ise yüzde 219 arttığı dikkat çekiyor..

Daha fenası ve dahî gerçek sebep ise "sermaye piyasası işlemleri" kaleminden yazan 167 milyar TL'lik zarar...

Bu zararın arkasında yatan sebep ise, bankaların, TCMB'nin verdiği kredi hedeflerini tutturamamaları... Yani zarar bankaların düşük faizli devlet tahvili almak zorunda kalmalarından kaynaklanıyor, yapısal herhangi bozulma söz konusu değil...

(Tabloya tıklayarak büyütünüz)



2 Ekim 2024 Çarşamba

TOM'S'ta bir "lunch"...

Bugün öğle yemeğimi Amerika'nın en pahalı eyaletlerinden birinin (New York) en pahalı şehrinin (New York City) en pahalı bölgesindeki (Manhattan) bu turistik efsane mekanında (seyretmeye doyamadığım meşhur Seinfeld'in mekanı) yeseydim 23 $ hesap öderdim (~785 TL). 
(Çorba 3.00 $, ton balığı sandviç 7.75 $, kola 3.50 $,  Cheese Cake 5.50 $, kahve 3.25 $). 

Umalım da bizdeki kontrolden çıkmış fiyatlar bir an evvel rayına oturur...

Satınalma Gücü Paritesine göre kişi başı gelir 2023: ABD 74 bin USD, Türkiye 34 bin USD (Trading Economics).