10 Ekim 2024 Perşembe

Kredilerde yatırım bankaları katılım bankalarını geçti...

Son ayın bankacılık kredi raporundan ilginç bir bilgi: Yatırım bankaları, kredi tutarlarında katılım bankalarını geçti... Bankacılık sektörü tarafından verilen bin TL'lik kredinin 854,2 lirası mevduat bankaları tarafından verilirken 73,4 lirası yatırım bankaları tarafından, kalan 72,5 lirası da katılım bankaları tarafından verildi. 

Mevduat bankalarının en çok yoğunlaştığı alanlar: kredi kartları, KMH+Tüketici kredileri, İnşaat; toplam kredilerinin yüzde 29'una tekabül ediyor,

Yatırım bankalarının en çok yoğunlaştığı alan: enerji, tekstil ve toptan ticaret; toplam kredilerinin yüzde 20'sine tekabül ediyor,

Katılım bankalarının en çok yoğunlaştığı alan: toptan ticaret, İnşaat ve kredi kartları; toplam kredilerinin yüzde 22'sine tekabül ediyor.

Genel tabloda kredi bakiyelerinin yaklaşık dörtte birinin kredi kartlarına, KMH'lara ve tüketici kredilerine gittiği görülüyor. 

Aşağıdaki tablo canlı krediler + takipteki krediler toplamından oluşmaktadır. Sektörün verdiği krediler toplamı = 1.000 TL'ye eşitlenerek bu tutarın sektörler/banka türleri arasındaki dağılımı gösterilmiştir.

BDDK Aylık Bülten'den detaylı veriler incelenebilir: https://www.bddk.org.tr/bultenaylik




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder