27 Ağustos 2024 Salı

Herhangi bir gram altını artık alamazsınız da, satamazsınız da…

Trendyol, hepsiBurada vb platformlarda ve kimi firmaların internet sitelerinde mevzuata aykırı ürünler görülebiliyor.

Altın sektörü ile ilgili otorite’nin (temelde Hazine ve Maliye Bakanlığı) düzenlemeleri devam ederken henüz yeni ve oturmamış bir sistem sebebiyle kafa karışıklıkları ve uygulama hataları yaygın olarak görülüyor. Ancak düzenlemelerin yeni yapılmış olması, bilinmiyor olunuşu vb. gibi sebepler sektördeki firmalara kesilen çok yüklü cezalara engel olmuyor. Nedir bu düzenlemeler, en önemlilerini özetleyeyim:


1. Yurt içinde yalnızca aşağıdakiler altın basabilir ve onların bastığı altınlar alınıp satılabilir:

a- Bakanlıkça faaliyet izni verilen rafineriler (Ahlatcı Metal Rafineri, Garanti Rafineri),

b- Faaliyet izin başvuruları değerlendirilmekte olan rafineriler (Aleks Metal Rafineri, Altın Rafineri Dünyası, Gramaltın Kıymetli Madenler Rafineri, İsgold Altın Rafinerisi, İstanbul Altın Rafinerisi, Nadir Metal Rafineri, Onsa Rafineri, Ozanlar Metal Rafineri, Özbağ Rafineri, Özbey Değerli Metaller Rafineri, Samsun Altın Rafinerisi),

c- Darphane


Altının-paketinin üzerinde başka herhangi bir firmanın adı yazılı gram altınların alım satımı yapılamaz.  Başvuruları değerlendirilmekte olan bazı firmalara faaliyet izni verilmeyebilir, dolayısıyla bu liste daha kısalacaktır.

 

2. 22 ayar altını artık sadece Darphane basabilir. Rafineriler dahil hiç kimse 22 ayar altın basamaz.


3. Rafineriler en az binde 995 saflıkta altın basabilirler.


4. Rafinerilerin bastığı 24 ayar altınlar köşeli olmak zorundadır, mevzuattaki tarifiyle “dikdörtgensel”.  Yuvarlak, oval vb köşesiz altını da kaç ayar olursa olsun Darphane basabilir sadece.


5. Darphanenin basmadığı 22 ayar altınların ve rafinerilerin bastığı köşeli olmayan 24 ayar altınların alım satımı yapılamaz.


6. Rafinerilerin bastığı külçe altınlar en az 1 gram en çok 100 gram olabilir. Piyasada halen mevcut 0,5 gram 0,25 gram vb gibi altınların alım satımı yapılamaz.

 

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a dayanılarak yayımlanan Bakanlık Genelgesinde açıkça özetle: “Kanunda şekli, türü vb. özellikleri düzenlenenlerin haricinde basılı kıymetli madenlerin (gram altınların) yurt içinde alım satımı yapılamaz. İlan ve reklamlarda, iş yerlerinde, internet siteleri ile internet ortamında yapılan yayınlarda bu kıymetlerin yurt içinde alım satımının yapıldığı izlenimini yaratacak hiçbir kelime, deyim, işaret ve görsel kullanılamaz” denmektedir.


Faaliyet izni verilen/verilecek rafinerilerin altınlarını alınız.


Başka firmaların altını var ise elinizde, bunları değiştirmenizi öneririm. Elinizde kalmaz, altındır, ama daha ileride ederinden daha düşük değerden bozdurmak zorunda kalabilirsiniz.

Firmaların internet sitelerinde, dükkanlarında mevzuatta belirlenen özelliklerin haricinde altın bulundurmamaları tavsiye edilir, stokta faturalı bile olsa…


https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2024/06/Rafineriler-Tarafindan-Uretilecek-Basili-Kiymetli-Madenlere-Iliskin-Genelge-KMR-2023.pdf


https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/20.5.8914391.pdf

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder