Altına yatırım yapanların büyük bir kısmı bu yatırımı fiziki altınlar vasıtasıyla yapmakta, fiziken yapılan bu yatırımın ise önemli bir kısmı çeyrek, yarım, ata vb gibi darphane altınları vasıtasıyla olmaktadır (Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı bir kuruluşun kayıtdışı/yastıkaltı tasarrufu beslemesindeki abeslik de ne müthiş..)
Grafikteki veriler, özetle, bize epeydir devam eden fiziki altına talebin frenlendiğini gösteriyor. Cari açıkla mücadelede yumuşak karnımız olan altın ithalatı zaten kısıtlanmış durumda ama talebin düşmesi bu mücadelede ekstra bir rahatlık sağlamıyor değil.
Altın yatırımcısının altına talebini fiziki altından fiziki olmayan formatlara (bankalardaki altın hesaplar, bono vs) dönüştürmek gerekiyor. Fiziki altın esas olarak takı mücevherat sektörü tarafından talep edilen bir ürün olmalı. Yoksa kısıtlı dolarlarımızı vererek yurtdışından tonlarca yatırımlık altın getirmenin ve daha da kötüsü bu altınları evlere işyerlerine istiflemenin verimli bir tasarruf şekli olmadığı açık...
Darphane üretimi hakkında kaynak: https://www.darphane.gov.tr/cumhuriyet-altini
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder