24 Haziran 2024 Pazartesi

Altına talep düştü...


Darphane, sadece gelen talebe göre üretim yapan (Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı) bir kuruluştur. Dolayısıyla Darphane'nin geçmiş zamanlardaki üretim miktarı verilerine bakarak yurtiçindeki altın talebi hakkında fikir beyan etmek mümkündür. Bir adım daha ileriye götüreyim; yurtiçi altın talebinin seyri ve şiddeti hakkında en güzel bilgiyi Darphane altın üretimi verilerinden okumak mümkündür. 

Altına yatırım yapanların büyük bir kısmı bu yatırımı fiziki altınlar vasıtasıyla yapmakta, fiziken yapılan bu yatırımın ise önemli bir kısmı çeyrek, yarım, ata vb gibi darphane altınları vasıtasıyla olmaktadır (Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı bir kuruluşun kayıtdışı/yastıkaltı tasarrufu beslemesindeki abeslik de ne müthiş..)

Grafikteki veriler, özetle, bize epeydir devam eden fiziki altına talebin frenlendiğini gösteriyor. Cari açıkla mücadelede yumuşak karnımız olan altın ithalatı zaten kısıtlanmış durumda ama talebin düşmesi bu mücadelede ekstra bir rahatlık sağlamıyor değil. 

Altın yatırımcısının altına talebini fiziki altından fiziki olmayan formatlara (bankalardaki altın hesaplar, bono vs) dönüştürmek gerekiyor. Fiziki altın esas olarak takı mücevherat sektörü tarafından talep edilen bir ürün olmalı. Yoksa kısıtlı dolarlarımızı vererek yurtdışından tonlarca yatırımlık altın getirmenin ve daha da kötüsü bu altınları evlere işyerlerine istiflemenin verimli bir tasarruf şekli olmadığı açık... 

Darphane üretimi hakkında kaynak: https://www.darphane.gov.tr/cumhuriyet-altini

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder