11 Haziran 2024 Salı

Altın'a pasaport geliyor...

Satın aldığınız altın, Afrika'da kayıt dışı bir "maden"den 
(ASGM, Artisanal and SmallScale Gold Mining), çocuk işçiler içler acısı koşullarda çalıştırılarak çıkarılmış, türlü taklalar attırılarak bilindik bir marka ile raflarda yerini almış bir altın olabilir. 

"Dubai Altını" hakkında yazdığım yazıda da belirttiğim gibi, altın, kara para aklamayla ve terörizmin finansmanı ile mücadele edenlerin başlıca takip alanındaki ürünlerden biri. Bu mücadeleyi kolaylaştırmak ve pek çok ahlaki sorunun önüne geçebilmek amacıyla fiziki altına pasaport çıkarılması, külçeye bir kimlik atanıp piyasada dolaşımının her adımının takip edilebilmesi çalışmalarına yaklaşık 2 yıldır devam ediliyor. Altın denince akla ilk gelen kurumlar olan LBMA (Londra Külçe Piyasaları Birliği) ve WGC (Dünya Altın Konseyi) blockchain teknolojisi yardımıyla şimdilik sadece "large bar" tabir ettiğimiz 12,5 kiloluk altın külçeleri, ilk çıktığı kaynağından, madenlerden nihai alıcıya kadar dijital olarak izliyor. Sistemde madenler, rafineriler ve altın lojistik firmalarından dünya çapında önde gelen markalar yerini almış durumda...

Hemen her sektörde küresel oyuncu olabilmenin koşulları sıkılaşıyor. Altın sektöründe de bu konuya verilen öneme bakılırsa, önümüzdeki yıllarda bu grubun dışında kalacak şirketlerin ticaret alanı sadece yerel pazarlar olacak gibi görünüyor.

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder