25 Haziran 2024 Salı

Geçen sene yastıkaltına 287 ton altın yatırdık...

"Yastıkaltı Altın" kulağa efsane gibi gelen ama karşı karşıya kaldığımız bir gerçek. "Yastıkaltında 5 bin ton altınımız var, bunu ekonomiye kazandırmamız lazım" söylemi ilk kez 1992 yılında dönemin başbakanı Tansu Çiller tarafından dile getirilmiş. Miktarı konusunda değişik tahminler olsa da yastıkaltı altınlar yıldan yıla önemini artırıyor, çünkü her sene bu atıl altınların miktarı artıyor. 2023 için yaptığım hesaplamada 287 ton daha altın sadece 1 yılda yastıkaltına gitti. 

Tasarruf miktarımızın resmi verilere yansıyandan çok daha yüksek olduğuna inanıyorum, ama tasaruflarımız kayıtdışı olduğundan maalesef bir kenarda atıl olarak beklemekte. Ekonomimize yapılacak en büyük iyiliğin gözyumulan kayıtdışılığın sonlandırılması olduğuna cânı gönülden inanıyorum. Asgarî ücret kazanıp (!) 20 bin lira kira verip ayda 20 bin liradan aşağıya düşmeyen kredi kartı ödemeleri, yanında çalıştırdığı tezgahtarın maaşından kesilen vergiden daha az vergi veren patronlar vs hepimizin bildiği ama hiç kimsenin düzeltmeye girişmediği şeyler.

Hesaplamanın yöntemi: Madenlerden çıkardığımız altın miktarına (36 ton) ithal ettiğimiz altın miktarını ekleyip (319 ton) ülkeye o sene giren altın miktarını buluyoruz (355 ton). Bu miktardan ihrac edilen kısmı düşünce (68 ton) net olarak elimizde kalan altın miktarına ulaşmış oluyoruz: 287 ton.



Altın ithalat verilerine BİST'ten ulaşabilirsiniz: https://borsaistanbul.com/dosyalar/kmtp/veriler/ith_au.pdf

Altın İhracat verilerine TÜİK Dış Ticaret verilerinden ulaşabilirsiniz: https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=Dis-Ticaret-104

   
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder