23 Temmuz 2024 Salı

Altın üretimi hakkında 1-2 not...

Dünya genelinde madenlerden her sene yaklaşık 3 bin 500 ton altın çıkarılarak piyasalara sunuluyor. Şu an 1 onsu (31,1 gramı) 2 bin 400 dolar altının üretim maliyeti bölgeden bölgeye farklılıklar olsa da tüm maliyetler dahil 1.350 dolar olarak hesaplanıyor. 

Ülkemizde altın üretimi ilk defa 2001 yılında başladı, yıllık ortalama 30-35 ton üretim ile dünyada yaklaşık yüzde 1 paya sahibiz (İlk 3: Çin 400 ton, Avusturya ve Rusya 300'er ton/yıllık üretim). 

Fiziki altına talep çok fazla, ülkemizdeki üretim talebi karşılamaktan o kadar uzak ki, ihraç edilen miktar düşüldükten sonra, 2022 ve 2023'de 488 tona yakın net ithalatımız oldu. 

Dünyada 4 ülkenin üretimi, talebi karşılamaktan oldukça uzak kalıyor: Hindistan, Çin, Türkiye ve ABD. Üretimle talep arasındaki açık da ithalat ile karşılanmak zorunda ancak malumdur ki ilk 3 sıradaki ülke için tonu ~80 milyon dolarlık fevkalade değerli bir malın ithal edilmesinin ülkeye maliyeti yüksek. Dolayısıyla sıkı altın ithalatı düzenlemeleri, aylık altın ithalatı kotaları vs. sadece bize özgü uygulamalar değil.

Altın bankacılığı (güvenilir kurumlar aracılığıyla kaydî altın alımı) bu aşamada fiziki altına talebin önünü almak için en güçlü alternatif. Bankaların şu an altın hesaplarında yaklaşık 40 milyar dolarlık -500 tonluk- yastıkaltına gitmekten kurtarılmış bir altın birikimi mevcut. Öncelikle bankaların bu altınları değerlendirmek konusunda çözüm bulmaları, sonra da bankalara kaydî altın işlemlerinde  teşvikler sunulması gerekiyor.   

Daha detaylı bilgilere şu kaynaklardan ulaşılabilir: 

Küresel altın üretimi, ülkelerin fiziki altın talebi: Dünya Altın Konseyi

Türkiye maden üretimi ve altın ithalatı: BİST

Türkiye altın ihracatı: TÜİK Dış Tic. İstatistikleri

Türkiye'deki madenler: Altın Madencileri Derneği

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder