18 Temmuz 2024 Perşembe

Banka Kredilerinde Son Durum

Bankacılık sektörü tarafından verilen verilen 100 liralık kredinin 86'sı mevduat bankaları tarafından, kalan 14'ü ise yaklaşık olarak eşit paylarda katılım ve yatırım bankaları tarafından sağlanmış durumda. 

Mevduat bankaları kredi kaleminde kartlara yüklenmiş durumda, işletme kredisinden, taksitli ticari kredilerden çok kredi kartlarında bakiyeleri mevcut.

Katılım bankalarının finansman dağılımları ise çok daha makul-takdir edilesi; sağlanan 100 liralık finansmanın 84'ü işletme, taksitli ticari, yatırım ve dış finansman için sağlanmış.

Bankalar kuyumculuk sektörüne mesafeli durmaya devam ediyorlar, kredilerin sadece yüzde 2,6'sı kıymetli maden kredileri olarak sektöre verilmiş durumda. Son 10 yılda ortalama 2 olan bu oran son zamanlarda artmış gözükse de bu yapay artışın altında altının değerlenmesi yatıyor. ("Altın Kredisi" ayrı bir yazı konusu olacak).

Tablo, bankacılık sektörü tarafından verilmiş 1 milyon TL kredinin banka türleri ve sektörler bazında dağılımını gösteriyor. 2024 Mayıs, BDDK. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder