Altın sektörü, kara para aklamayla ve terörizmin finansmanıyla mücadele edenlerin en yakın takibinde olduğu sektördür. iPhone15'ten küçük ebatlı olan 1 kg'lik külçenin parasal değeri 75 bin usd gibi yüksek bir değer ve fiziken transferi paradan dahi kolay.
Dubai (ve 'Birleşik Arap Emirlikleri'nin geri kalan 6 eyaleti) kara para aklamayla ve terörizmin finansmanıyla mücadelede ciddi şekilde mercek altında olan bir merkez. Son yayınlanan bir rapor (SwissAid), geçtiğimiz 10 yıl zarfında Afrika'dan buraya 2500 tondan fazla altının kaçırıldığını söylüyor. Bu raporda ortaya konan veriler Reuters'in 2019'da yayınladığı bir raporla da örtüşüyor.
Afrika'da resmi maden şirketleri tarafından çıkarılan altın miktarı kadar bir miktar altın (yıllık 400 tonun üzerinde) yerel halk tarafından çıkarılıyor, belirli merkezlerde "tüccarlar" tarafından toplanıp Dubai'ye gönderiliyor ve buradan tüm dünyaya dağıtımı yapılıyor. Raporlarda, Afrika kıtasından kaçırılan bu altınların %80-85'inin Dubai'ye gittiği belirtiliyor. Bu akış içerisinde bol miktarda kara paranın aklandığına dair ciddi şüpheler de mevcut. Bu sebeple menşei Dubai veya Birleşik Arap Emirlikleri olan altınlar, gri alanlarda görünmek istemeyen firmalar tarafından alım satıma konu edilmiyor.
Altın alacak kişilerin ve kurumların Borsa İstanbul tarafından ilan edilen şirketlere ait altınları tercih etmeleri bu sebeple önem arz ediyor. Altınları alınabilecek şirketler listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Swissaid Raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
Reuters Raporuna buradan ulaşabilirsiniz.