22 Mayıs 2024 Çarşamba

Devlet bankası tercih edenler Ziraat'te, özel banka tercih edenler İş'te, katılım bankası tercih edenler Kuveyt Türk'te...

Müşterilerine altın hesap sunmayan pek az banka kaldı, artık hemen hemen bütün bankalarda altın hesaplar mevcut. Hangi bankanın ne kadar altını olduğunu ton bazında büyükten küçüğe doğru 10 + 10 banka şeklinde aşağıdaki grafiklerde görebilirsiniz.

Grafiklerde ilk 10'da 3 büyükler kamu + 4 büyükler özel + Kuveyt Türk, QNB ve Vakıf Katılım'ın olduğu görülüyor.

Bankacılık sektörünün altın hesaplarla ilgili çözmesi gereken öncelikli 3 konu:

1. Hesaptaki altını müşterilerine fiziki verebilmek (müşteriler için çok önemli, yapan bankalar var Kuveyt Türk gibi),

2. Bankanın altını değerlendirmesi, getiri elde edebilmesi (ki müşterileri ile de bu getiriyi paylaşsınlar, altın kuru bir yana, altıncı mudiler altından getiri de elde edebilsinler),

3. Kurulan ama maalesef sağlıklı bir şekilde çalıştırılmayan 20 bankanın üye olduğu bankalararası Altın Transfer Sistemi'nin aktifleştirilmesi.

Fiziki altına talebin bir kısmını kendine çekerek kaydiye dönüştüren ve cari açığın azaltılmasına katkı sunan altın bankacılığı, geliştirilmeyi ve otoriteden teşvik almayı hak ediyor (Mart sonu itibarıyla bankalarımızda altın hesaplardaki altınların değeri 34 milyar 958 milyon $. Toplam mevduatın %7,3'ü altın).


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder