30 Mayıs 2024 Perşembe

"Altın ithalatı rayına girdi" dedim ama...

"Altın ithalatı rayına girdi" dedim dünkü paylaşımımda... Görev aldığım eski kurumumdan değerli arkadaşım İsmet Aydın beyin, bu durumun olumsuz etkileri üzerine güzel bir sorusu oldu.

Altın ithalatına getirilen kotalar sektöre içirilen acı ilaç oldu dedim. Aslında bu durumdan en çok etkilenenler, yani acı ilacı içenler, ihracat yapan firmalarımız oldu. Dünyada kilosu 75 bin USD olan hammaddeye kiloda 3-5 bin USD daha pahalı ulaşabilen ihracatçı firmalar bu dönemde çok zorlandı. (İhracat yapmayan firmaların ise bu durum elbette lehlerine oldu, yurtdışından altını getirip kiloda 3-5 bin USD farkla yurtiçinde sattılar).

Kota öncesi 2023'te aylık ortalama 5,7 ton olan altın ihracatımız, aylık 12 ton ithalat kısıtının fiilen uygulanmaya başladığı ay olan Ocak 2024'ten itibaren %75 azalarak aylık ortalama 1,4 tona düştü. İhracatçı açısından çok zor bir ilk çeyrek geçti, neyse ki bu dönem kısa sürdü. Bakanlık harika bir karar alarak 2 banka vasıtasıyla (Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım) kuyumculara uluslararası fiyatlardan altın tedarik edileceğini duyurdu (27 Mart). Sonrasında; sular duruldu, Nisan ayı altın ihracatımız 5 tona (375 milyon USD) çıktı!

Bu dönemin kısa sürmesi, krizlere hem firmalar hem bireyler olarak 'şerbetli' olmamız ve güzel yönetebilmek kabiliyetine sahip olmamız sayesinde ihracatçılarımız da ciddi bir zarar almadan çok şükür bu dönemi atlattılar gibi görünüyor.

İthalat verileri Borsa İstanbul, İhracat Verileri TÜİK



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder