31 Mayıs 2024 Cuma

Rezervler içinde altının önemi büyük; altın rezervinin içinde de bankaların önemi büyük.

Merkez Bankası'nın altın rezervleri bir önceki haftaya göre değişmeyerek 791 tonda kaldı. Lütfen dikkat, miktar olarak son zamanlarda altın rezervlerinde çok ciddi bir artış görmesek de, altının değerlenmesi sonucu altının Merkez Bankası resmi rezerv varlıkları içindeki payı 2023 sonundaki yüzde 34'ten yüzde 42'ye yükseldi. Bu oranla rezervlerin içinde en çok altın bulunduran ilk 20 ülke arasında 17. sırada oluyoruz (ilk 5: Venezuela %86, Özbekistan %74, Portekiz %73, ABD %71 ve Almanya %71).

2014 sonunda TCMB'nin kendi malı altın 116 ton iken, 413 ton bankalar zorunlu karşılık (ZK) altını bulunuyordu (Rezerv Opsiyon Katsayısı sayesine). Bugün ise TCMB'nin kendi malı altın 500 tonun biraz üzerinde iken bankaların ZK altını ise sadece 100 ton civarında. Bankaların ZK'daki altınlarının, artmasını bırakın, aynı seviyede kalması halinde şu an 900 tonun üzerinde uluslararası standartta, resmi rezerv varlıkları içinde gösterilebilecek altını olacaktı TCMB'nin..    

Rezervler içinde altının önemi büyük; altın rezervinin içinde de bankaların önemi büyük. 

Altın bankacılığı fiziki altına olan talebin bir kısmını kendine çekerek kaydiye dönüştürüp cari açığa katkı sunarken aynı zamanda Merkez'in rezervlerine de uluslararası standartta altın vererek zorunlu karşılıklar yoluyla ciddi katkı sağlıyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder