16 Mayıs 2024 Perşembe

'Altında arbitraj olur mu' mu dediniz? Hem de nasıl olur...

 

(Grafiğin tam boyutu için grafiğin üzerine tıklayın)

Altın fiyatları 2023’ün son çeyreğinde ons’u (31,1 gramı) 2 bin doların üzerine yerleşip hızla artmaya başlayınca, dünyada altın fiyatlarında ilginç deneyimler yaşadık. Altının uluslararası piyasalarda belirlenen fiyatından ilginç sapmalar oldu. Misal, ekranlarda kilosu 75 bin USD olarak görülen altın bizde 80 bin dolara satılırken aynı anda Hindistan’da 74.500 USD’ye satılmakta idi!

Bizdeki gibi, bazı ülkelerde altın daha pahalı satılırken (jargon: premium) bazı ülkelerde ise daha ucuza satıldı (discount). Bunun en güzel örneği Türkiye ve Hindistan aslında ama Türkiye’deki geçmiş serbest piyasa USD fiyatlarını derlemeye vaktim olmadığı için Hindistan-Çin için hazır veriler buldum.

Altın fiyatları artmaya başladıkça Hindistan’daki yatırımcılar bunu satış fırsatı olarak gördüler ve altınlarını satmaya başladılar; o kadar ki insanlar altınlarını satacak yer bulmakta zorlandılar iç piyasada. Bu arz fazlası altın fiyatlarını düşürdü ve discount oluştu. Yeri geldi altının kilosu bin 300 USD daha ucuzdu Hindistan’da.

Aynı fiyat artışı karşısında Çin’li yatırımcılar daha da çok altın almayı tercih ettiler, tıpkı bizdeki durum oluştu. Daha da yükseleceği beklentisiyle bireyler de altın aldı, firmalar da uzun pozisyona geçti ve talep fazlası altın fiyatlarını arttırdı, premium oluştu. Altının kilosuna bin 700 USD’ye varan farklar ödemeyi kabul ederek altın satın aldı Çinli yatırımcılar.

Aşağıdaki tablo, 2024 yılbaşından itibaren geçen 19 haftalık sürede Hindistan ve Çin’deki altın fiyatlarındaki sapmaları (premium/discountları) gösteriyor.

Mavi sütunlar: Hindistan’da 1 kg altının uluslararası fiyata göre kaç dolar ucuza satıldığını,

Kırmızı sütunlar: Çin’de 1 kg altının uluslararası fiyata göre kaç dolar pahalıya satıldığını,

Siyah sütunlar: Hindistan ve Çin’deki 1 kg altında kaç USD fark olduğunu gösteriyor.  

Çin yerine Türkiye’yi bu grafiğe koyulursa izlemesi daha güzel olacaktır.

Girişimci-Beyaz Yakalı dostlardan bazıları hemen Türkiye-Hindistan firma kurup “ordan al burda sat” planları yapmaya başlamıştır muhtemelen 😊

Detaylı bilgiler Dünya Altın Konseyi’nde: https://www.gold.org/goldhub/data/gold-premium

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder