19 Eylül 2024 Perşembe

İnternetten altın alınır mı?

Ağustos ayında internetten 1 milyar 337 milyon liralık işlem gerçekleşti. Üstelik 92 bin adetlik bu işlemlere havale-eft ile yapılan alımlar dahil değil. Yani internetten altın alınır mı sorusunun cevabı "evet".

İnternetten altın almanın 2 büyük avantajı:

+Güvenilir firmalardan, faturalı alım, sahte ve düşük ayar riski yok,

+Sigortalı bir şekilde adresinize teslimat. Altını alıp eve getirene kadar kaybetme çaldırma riski yok.

Dezavantajı ise paket, sigorta ve kargo maliyetleri sebebiyle daha yüksek fiyatlar. Ne kadar Yüksek? Şu an itibarıyla (19.09.2024-12:10) nakit, ziynet, 1 adet fiyatlar: 

-yeni çeyrek altın kuyumcu: 4.790 lira, internette havale fiyatı 4.980 lira,

-yeni yarım altın kuyumcu: 9.570 lira, internette havale fiyatı 9.790 lira,

-yeni tam altın kuyumcu: 19.150 lira, internette havale fiyatı 19.260 lira.

Aradaki fark, kuyumcuya gitmek-gelmek için harcayacağınız tutardan çok daha fazla olmadıkça bunda da ciddi bir sorun görünmüyor açıkçası.

Elbette kuyumcudan kuyumcuya, siteden siteye kabul edilebilir ufak farklılıklar muhtemeldir.

İnternetten altın alacakların dikkat etmesi gereken en önemli husus firmanın güvenilirliği elbette . 

Borsa İstanbul'a akredite 7 firmadan (Ahlatcı, Garanti, Gramaltın, İAR, İSGOLD, Nadir ve ONSA-Altınbaş) rahatlıkla alım yapılabileceği gibi, bunların haricinde, Google yorumlar, Ekşi Sözlük vb platformlardaki satın alma gerçekleştirmiş müşterilerin deneyimlerine bakarak diğer bazı firmalar da mevzuata uygun ürün satın almakta tercih edilebilir. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın rafinerileri ruhsatlama süreci devam ediyor. 


Aşağıdaki veriler sadece yerli kartlarla yapılan yurtiçi harcama verileridir. İnternetten havale ve EFT ile yapılan satışlar dahil değildir. Detaylı verilere Bankalararası Kart Merkezi'nden ulaşabilirsiniz: https://bkm.com.tr/raporlar-ve-yayinlar/donemsel-bilgiler/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder