26 Eylül 2024 Perşembe

Altın neden ısındı?

Altının dolar fiyatı (Ons/USD) son 1 ayda %6 arttı. Kapalıçarşı altın fiyatları (fiziki altın-TL) ise aynı dönemde dolarda kayda değer bir artış olmamasına rağmen yüzde 8 arttı. 

Neler oluyor?

  • FED'in faiz indirimi. 25 puan indirim yerine 50 indirim sürpriz oldu, "jumbo indirim" olarak etiketlenip FED'in seçim öncesi siyasi kaygıyla mı bu 50'lik indirimi yapıp yapmadığı konuşuldu (Faizler aşağı-altın yukarı).
  • Çin'in teşvik paketi. Bu kapsamda zorunlu karşılıkları indirip 142 milyar dolarlık likidite sağladılar (Bol para-bol talep: altın yukarı)
  • Ortadoğu'daki gerginlik. İsrail Lübnan'ı bombaladı, şimdi de karadan girmeye hazırlanıyor (kaos artar-altın fiyatı artar).
  • ABD seçim gerginliği. Trump'ın, "Kazanırsam yeni bir Amerikan sanayiciliği sözü veriyorum" gibi korkutucu sözleri (Belirsizlik yukarı, altın fiyatları yukarı).
  • Hindistan'ın aşırı fiziki altın talebi. Meşhur düğün sezonları geliyor, merkez bankları altın alıyor, gümrük vergilerini düşürdüler yatırımlık altına talep en üst seviyede (1,5 milyar nüfuslu bir ülkede milyonlarca insan kuyumcularda: talep artar-fiyar artar)
  • Bu kadar küresel toz duman yetmemiş olacak ki iç piyasamıza, "İmamoğlu'na siyaset yasağı geliyor, yarın açıklanacak" söylentileri, böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda yabancı yatırımcıların bu duruma tepkisindeki belirsizlik vb. iç piyasayı strese sokuyor. Türkiye'deki altın fiyatları, uluslararası fiyatlara göre kiloda 3 bin dolar civarı daha yüksek (26.09.2024 12:35 Kapalıçarşı'da 1 kg altın 88.600 USD, uluslararası piyasada 1 kg altın 85.500!).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder