18 Eylül 2024 Çarşamba

Konut almak için son çağrı...

"Kredi oranları düşer -- konut fiyatları artar" denklemini iyi bilen sıcak para sahipleri oranların düşme eşiğinde olduğu şu zamanlarda yoğun bir şekilde konut aldılar. 

Ağustos ayında 134 bin adet konut satıldı, geçtiğimiz son 10 yılın aylık ortalama satış adetinden ve dahî bu seneki tüm aylardan daha fazla bir satış adeti. 

Bitmedi, bu satışların sadece yüzde 10'u ipotekli satış şeklinde gerçekleşti, yani kredili satış oldu. Bu da geçtiğimiz 10 senenin yıllık ortalamalarına baktığımızda rekor düşük seviyede bir oran. 

Özet: ortalamanın üzerinde konut satıldı, konutlar peşin satıldı, "oranlar düşecek, talep artacak, talep artınca konut fiyatları da hızla artacak"a yatırım yaptı sıcak para sahipleri.

Bankaların konut kredilerindeki trende bakıldığında katılım bankalarındaki artışın mevduat bankalarına nazaran daha fazla olduğu görülüyor. 8,8 milyar TL'lik artışın yüzde 40'ı katılım bankalarından gelmiş...

Mevduat bankalarının konut kredilerindeki ve katılım bankalarının konut finansmanlarındaki değişim tablosunu aşağıda görebilirsiniz (Tüketici-Konut).

Detaylı konut satış verilerine TÜİK ilgili sayfadan ulaşabilirsiniz: https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Konut-Satis-Istatistikleri-Agustos-2024-53768

Kredilerle ilgili detaylı verilere BDDK ilgili sayfadan ulaşabilirsiniz:  https://www.bddk.org.tr/BultenAylik






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder