4 Kasım 2024 Pazartesi

Altın bankacılığı tarihinde önemli gelişmeler-2:

1983-84'e geldik... Turgut Özal Başbakanlığındaki 45. Hükümet Aralık 1983'te kurulur kurulmaz, halkın elindeki altınların ekonomiye kazandırılması konuşulmaya başlanıyor. Vatandaş elindeki altınlarla bankada vadeli hesap açacak, vade sonundaki altın kuru vatandaşa döviz olarak ödenecek. Vadeden önce parasını isteyen olursa altınların bu sefer TL karşılığı verilecek. Vade sonunda "altınla geri ödeme" (fiziki teslim) konuşulsa da "bu riziko göze alınamaz" kararı çıkıyor: toplanan altınlar döviz elde etmek için yurtdışına satılırsa ve altın hesabı açtıranlar altınlarını vade sonunda hep birlikte fiziken isterlerse bir sıkışıklık çıkabilir, deniliyor.

Özal'ın kurmayları, "Kapalıçarşı'da çalışmalar yaptık, faizler yüksekse altına talep olmuyor" tespitini raporluyorlar.

Şubat 1984'te ise Tütünbank'tan bir hamle geliyor. Kişi başı en fazla 10 tane Cumhuriyet Altını ile sınırlı altın satışı başlıyor gişelerden. Bu satışlara Kuyumcular Derneği Başkanı (Muharrem Özuslu) sıcak bakıyor, "bir sakınca görmüyoruz, dileyen esnaftan alır, dileyen bankalardan alır". 

Banka'nın Yönetim Kurulu Üyesi (Erol Okuyan), "ileride külçe ve çubuk altını satışı yapmayı da düşünmekteyiz" açıklaması yapıyor...

-Devam edecek-

Altın bankacılığı tarihinde önemli gelişmeler-1 

Aşağıdaki haber 7 Şubat 1984, Milliyet.

Teoman EREL, 31.12.1983, Milliyet.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder