15 Kasım 2024 Cuma

Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 4

1985 yılına geldiğimizde Türkiye’de artık Merkez Bankası’nın yanı sıra 9 banka vatandaşa altın satmaya başlamıştır. Kapalıçarşı, TCMB ve 9 banka olmak üzere altında 11 farklı fiyat vardır haliyle ve bu durum, fiyatın tek yerde belirlenip ilan edilmesine alışkın, basın tarafından “Altında fiyat kumarı” olarak eleştirilmektedir.

1986’da, Türkiye’nin altınla ilgili atması gereken adımlar olduğu ve bunların neler olduğu konuşulmaya başlanmıştır: “işlenmemiş altın ithalatı ve ihracatı serbest bırakılsın, sertifikasız altınlar illegal olmaktan çıksın ve alım satımı yapılabilsin, altın borsası kurulsun, “Altın Bankası” kurulsun, bankalara altın hesabı açma yetkisi verilsin, bankalar yurtdışından altın getirebilsin ve yurtdışına altın satabilsin, bankalar altını teminat göstererek kredi açabilmeli ve yurtdışından kredi sağlayabilmeli”.

1988’de devlet bakanı olarak merhum Adnan Kahveci sahneye çıkar, “İki asırdır ülkemizin gündeminde hak ettiği yeri alamayan tasarruflar konusu, çözümünün gecikmesi halinde başımıza çok büyük sorunlar açacak” der. Şu tespitleri kayda geçer Kahveci’nin: “Tasarrufun önemini biliyoruz ama tasarruflarımız faydalı olacak sahalarda değil. Gayrimenkul ve altında tasarruflar. Tasarruflarımızı seferber edemediğimiz için ta Osmanlı zamanında yabancılara borçlanmaya mecbur kaldık. Bu konu Türkiye’nin geri kalmasının en büyük sebebidir. Önümüzdeki dönemde bankalara ve tasarruf konusuna önem vermeliyiz. Vatandaşın altına hücum etmesi, tasarruf sisteminin çalışmadığının göstergesidir”.

TCMB Para Piyasaları ve Fon Yönetimi Genel Müdürü Yaman Törüner ‘serbest altın piyasası’nın yakın zamanda faaliyete geçeceğini söyleyerek “artık halka kuyumculara altın satmayacağız, yurtdışından getirdiğimiz altınları bankalara, büfelere ve aracı kurumlara döviz karşılığı satacağız, onlar da halka TL ile satacaklar. Ayrıca artık Türkiye’de 5-10 gram gibi küçük gramajlı külçe satışı da olacak” açıklamasını yapar, Ekim 1988’de.

Altın Bankası konusunda fikri sorulan altın sektöründen Temizocak A.Ş. Yön.Kur.Başk. Yalçın Temizocak özetle “Bankanın kurulması altın kaçakçılığını önler, altın kredisi taleplerini de karşılayabilir” der…

Devam edecek...

Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 1: https://hhdeniz.blogspot.com/2024/10/turkiyede-bankaclk-ve-altn.html

Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 2: hhttps://hhdeniz.blogspot.com/2024/11/altn-bankaclg-tarihinde-onemli.html

Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 3: https://hhdeniz.blogspot.com/2024/11/turkiyede-altn-bankaclg-tarihi-3.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder