Şubat sonunda TCMB "Döviz karşılığı altın piyasası" kuruyor. Yurtdışında 5 banka ile anlaşma yapılıyor ve Mart ayında bu bankaların üçünden toplam 3 ton altın getiriliyor. Mart sonunda TCMB ilk satışını 5 banka ve 3 döviz bürosuna toplamda 234 kg olarak yapıyor, Kapalıçarşı'da altın fiyatları düşüyor (Altın uluslararası fiyatın yüzde 2,5 civarında fazlası fiyata satılıyor o esnada).
TCMB'den kurumlara satışlar dolar bazında oluyor, bu kurumlar vatandaşa satışlarını TL ile yapıyorlar. Yaman Törüner altın tahvili de çıkaracaklarını açıklıyor.
2 haftalık deneme sürecinde 1.7 ton altın satışı yapan TCMB 10 Nisan 1989'da döviz karşılığı altın işlemlerini resmen başlatıyor.
Sistem nasıl işliyor:
TCMB 5 gramdan 12,5 kiloluk "large bar"lara kadar çeşitli altınları ithal ediyor, bunları konsinye olarak tutuyor. Altın almak isteyen kurumlar (banka, özel finans kurumları ve döviz büroları) TCMB'yi arıyor, TCMB stoktaki konsinye altın hangi yabancı bankaya ait ise o bankanın satış birimini arıyor, alıcı Türk kurum ve satıcı yabancı banka fiyatta uzlaşınca bağlantı yapılıyor, TCMB altını teslim ediyor, tutarı yabancı bankaya iletiyor.
Devam edecek...
Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 1: https://hhdeniz.blogspot.com/2024/10/turkiyede-bankaclk-ve-altn.html
Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 2: hhttps://hhdeniz.blogspot.com/2024/11/altn-bankaclg-tarihinde-onemli.html
Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 3: https://hhdeniz.blogspot.com/2024/11/turkiyede-altn-bankaclg-tarihi-3.html
Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 4: https://hhdeniz.blogspot.com/2024/11/turkiyede-altn-bankaclg-tarihi-4.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder