8 Kasım 2024 Cuma

Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 3

1984 sonuna gelindiğinde, Başbakan Turgut Özal, Aralık ayında Merkez Bankası altın satışına başlıyor.


"Hazine'nin altınları satılıyor" söylentileri karşısında Başkan (Yavuz Canevi), "İsviçre'deki bir banka ile konsinye anlaşması yaptık, 10 ton altın getirdik, sattıkça sattığımız miktarı günlük teleksle İsviçre'deki Banka'ya bildiriyoruz, satılanın ücretini o günkü kurdan bağlayıp parasını gönderiyoruz" açıklaması yapıyor.


Merkez Bankası 1 ayda 2 bin 223 kg altın satışı yapıyor.


Merkez Bankası İstanbul Şube'den yapılan bu satışlarda uzun kuyruklar, kalabalık, tamamen kuyumcuların adamlarından oluşuyor... Satışların çoğu Merkez Bankası'ndan uluslararası fiyattan ucuza alıp piyasaya bu altınları yüzde 4-5 farkla satan kuyumcular oluyor, büyük paralar kazanıyorlar.


Vatandaşa altın ulaştırabilmek için 1985'te özel bankalar vatandaşa altın satmaya başlıyor: Yapı Kredi, Ziraat Bankası, TEB, Garanti Bankası, İş Bankası, Etibank, İmar Bankası, İktisat Bankası ve Adabank. Bankalar Merkez'den ucuz -uluslararası- fiyattan altın alıp vatandaşa satıyorlar.


Türkiye'de, Ekim'de uluslararası piyasadaki altın fiyatının yüzde 9'u kadar daha pahalı satılan altında, bankaların Merkez Bankası'ndan uluslararası fiyatlardan altın alıp vatandaşa satmaya başlamasıyla, fiyat farkı azalıyor; yüzde 2'lere düşüyor.


Bankaların altın satmaya başlaması eleştiriliyor: "vatandaşın altına erişimi kolaylaştı, bankaya para yatırmaktansa tasarruf bankalar dışına çıkacak" endişeleri dile getririliyor

Banka cenahının cevabı: "Vatandaşın eğilim bu yönde ise bunun önüne geçmenin imkanı yok, meydan kaçak altına kalmasın"...

-Devam edecek-

Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 1:   https://hhdeniz.blogspot.com/2024/10/turkiyede-bankaclk-ve-altn.html

Türkiye'de Altın Bankacılığı Tarihi - 2: https://hhdeniz.blogspot.com/2024/10/turkiyede-bankaclk-ve-altn.html






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder