22 Ağustos 2024 Perşembe

Altın bankacılığının yarı yıl itibarıyla özeti...

Bankacılık sektöründeki altınların miktarı 460 ton oldu. Bu altınların ne kadarının hangi bankada olduğunu gösterir grafiği aşağıda görebilirsiniz, üzerine tıklayıp büyüterek. Bu 10 banka, en çok altını olan 10 bankadır, sırasıyla.

Pandemi öncesi 2019 sonunda 287 ton olan altın miktarı pandemi döneminde tarihi rekor kırarak 685 tonu gördü (Şubat 2021). Bu durumun başlıca iki sebebi: 

1. Altının pandemi döneminde güvenilir liman olma özelliği öne çıktı. Belirsizlik döneminde altına talep arttı.

2. Sokağa çıkma yasakları sebebiyle fiziki altına erişimin kısıtlanmasıyla altın yatırımcıları mecburen yatırımlarını büyük ölçüde bankalar kanalıyla gerçekleştirdiler.

Pandemiden çıkış süreciyle birlikte altından da çıkış süreci başladı ve sektördeki altın miktarı 2023'ü 453 ton le bitirdi. 

En çok altını olan bankalar arasında 6 banka var ki, sektördeki altın payları sektördeki aktif paylarından daha büyük: Ziraat, İş, Kuveyt Türk, Garanti, Yapı Kredi ve Finansbank. 

Katılım bankalarının altınlardaki sektör payı son 1 senede yüzde 16'dan yüzde 17,1'e yükseldi. Bu payın %56'sı tek başına Kuveyt Türk'ün.

Altının mevduat/toplanan fonlar içindeki payı yılbaşında yüzde 6,02 iken 6,83'e yükseldi. Bu durumda altının miktarsal olarak artışı kadar (10 ton)  kur artışı da etkili oldu (%25).

Yurt dışına milyar dolarlar gönderip altın ithal etmek, sonra da bunları yastıkaltına istiflemek ülkeye faydası olmayan zararı olan bir durum. Fiziki altın büyük ölçüde mücevher sektöründe kalmalı, yatırımcılar ise fiziki altına yatırım yapmaktansa altın bankacılığı gibi güvenilir platformlara özendirilmeli. Altın ithalatını kısıtlayarak vb metazori yöntemlerdense altın bankacılığının teşvik edilmesinde fayda var.

Veriler her bankanın ilgili dönemdeki konsolide olmayan bağımsız denetim raporlarından TL olarak elde edilmiş, akabinde ilgili dönem sonu altın kuruyla has altın miktarına ulaşılmıştır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder