1 Ağustos 2024 Perşembe

Katılım Bankaları ve Altın...

Bankacılık sektöründeki altınlar Haziran ayında 3,3 ton azalarak 461 tona geriledi. Bu azalış tamamen mevduat bankalarından gerçekleşen çıkışlarla gerçekleşti. 78,7 ton altın bakiyesi olan katılım bankalarındaki miktar aynen sabit kaldı. 

Pazar payları (aktif büyüklük) %8,1 olan katılım bankaları, söz konusu Altın olunca pazar paylarını ikiye katlamış durumdalar. Bu durumun başlıca 2 sebebi:

1. Altın yatırımcısı getiride faiz beklentisi içinde olmayabilmektedir. Altının değeri Dolar cinsinden belirlenmektedir ve bizim gördüğümüz TL tutar aslında altının dolar cinsinden değerinin TL'ye çevrilmiş halidir. Dolayısıyla altın alan biri aslında, altının fiyatının yanı sıra, dolar almadan dolara da yatırım yapmış olmaktadır. Faizsiz getiri öncelikli yatırımcıların sepetindeki en önemli ürün olan altın konusunda bu kişilerin ilk tercihi de katılım bankaları olabilmektedirler.

2. Katılım bankaları kendilerine yönelen bu talebi başarıyla karşılamaktadırlar. Hesaplardaki altını fizîken bulundurma ve müşteri talebi halinde müşteriye teslim edebilme kabiliyetleri, ürün çeşitliliğinin bulunması, personelin altın konusundaki bilgisi gibi pek çok başlıkta altın konusunda iyi bir yerdeler.

Kaynak: BDDK Aylık Bankacılık Sektörü Verileri



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder