7 Ağustos 2024 Çarşamba

Bankalardaki mevduatlar...

Tablo gözünüzü korkutmasın; bankalardaki tüm paralara 1 milyon TL dersek, bunun banka türlerine ve para türlerine göre dağılımını ve geçen senenin aynı ayına göre dağılımdaki değişimini gösteriyor.

Benim ilk bakışta göze çarpan bir iki nokta hakkındaki notum:

Katılım bankalarının genel toplamda payı yüzde 10'dan yüzde 9,5'e gerilemiş.  Katılım bankalarının paylarını arttırdıkları 2 kalem: yurt içi yerleşiklerin altınları, yurt dışı yerleşiklerin TL hesapları olmuş.

Yurt dışı yerleşiklerin bankalarda tuttukları yabancı paralar nominal olarak artsa da asıl ağırlıklarını Türk Lirası hesaplara kaydırdıkları görülüyor (Yüksek TL getiriye koşan koşana...)

Gerçek kişilerin ve Ticari'lerin yabancı para hesaplardaki payı azalırken resmi kuruluşların yabancı paradaki paylarının artması nasıl yorumlanabilir? En kuvvetli olasılık; resmi kuruluşlar ihtiyacı kadar yabancı paraları hesaplarda tutmaya devam ederken diğerleri yabancı paradan çıkıp yüksek faize-TL'ye geçiş yaptılar, bu durum da resmi kuruluşların yabancı paralardaki paylarının artmasına sebep oldu...

BDDK Aylık Bankacılık Sektörü Verilerinden detaylı verilere ulaşılabilir: https://www.bddk.org.tr/BultenAylik



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder