12 Ağustos 2024 Pazartesi

Reşat altınların orijinalleri tezgahlara gelmekte zorlanıyor...

Darphane tarafından 104 yıl aradan sonra tekrar basılmaya başlamadan evvel de piyasada bolca Reşat altını bulunur idi. Orijinalleri sadece 1909-1918 yılları arasında basılmış olmasına rağmen, artık tarihi eser kategorisinde olması gereken bu altınlar normal altın fiyatına alınır satılırdı, çünkü %99'u, sektördeki herkesin malumudur ki, -kimisi anlı şanlı firmalar tarafından- "ikinci" tabir edilen kaçak şekilde tıpkıbasımı yapılırdı. 

Genelde 22 ayar olması gerekirken 20-21 ayar bandında bir ayara sahip bu altınları Darphane çok doğru bir kararla yeniden basmaya başladı, çünkü reşat altınlara talep dinmek bilmedi yıllar boyunca... Ne var ki veriler, Darphane üretimi reşat altınların kuyumcular tarafından pek ilgi görmediğini işaret ediyor. Geçen senenin ilk 6 ayında Darphane üretimi altınların içinde reşat payı binde 9 iken bu sene bu oran binde 6'ya geriledi. Bu durumun muhtemel en büyük sebebi kaçak ikinci basımların tam yol devam etmesi, Darphane'ye kıyasla daha ucuz işçilikle raflarda yerini alması. 

Reşat tercih edenlerin düşük ayarlı altına para harcamamaları için reşat altınları da mutlaka güvendiği yerlerden, faturalı olarak almaları önemli.

Konu hakkında Darphane açıklamasını linkten okuyabilirsiniz: https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/resat-altin-104-yil-sonra-yeniden-basildi/2632212


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder