20 Ağustos 2024 Salı

Altınlar vadesiz hesaplarda...

Bankalardaki altının büyük bir kısmı vadesiz hesaplarda duruyor. Mevduat bankaları ile katılım bankaları arasındaki ayrışma dikkatinizi çekmiştir: mevduat bankalarındaki altınların çok daha büyük kısmı vadesiz hesaplarda iken katılım bankaları bir miktar altını vadeli hesaplara alabilmişler.

Altının finansal kuruluşlar nezdindeki getirisi oldukça düşük, bin gram altına yılda 1 gram dahi net getiri veren kurum bulmak oldukça zor. Zaten altın yatırımcısının ana beklentisi kur getirisi olduğu için bankaların sunduğu vadeye göre getiri düşüklüğü altın yatırımcılarını çok mutsuz eden bir durum değil.

Velhasıl, altın yatırımcısını bankalara (veya spesifik olarak belli bir bankaya) çekebilmek için yapılan çalışmalarda "altına getiri" noktası çok odaklanılacak bir başlık değil. Alış-satış arasındaki düşük fiyat farkı, platformdan kolayca işlem yapabilme, hızlı ve ucuz maliyetle fiziki olarak teslimat, para transfer eder gibi bankalar arası transfer vb gibi başlıklar önem arz ediyor...

Aşağıdaki tıklayarak büyütebileceğiniz tablo, yurt içi yerleşiklerin bankalardaki bin TL'lik Türk Parası, Yabancı Para, Altın ve toplam mevduatlarının kaç TL'lik kısmının hangi vadelerde olduğunu gösteriyor, Haziran 2024 itibarıyla.  

BDDK Aylık Bankacılık Sektörü Verilerinden detaylı verilere ulaşılabilir: https://www.bddk.org.tr/BultenAylik



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder