28 Ağustos 2024 Çarşamba

Uzun bir aradan sonra, nihayet altın dengesi artıda: +244 milyon dolar...

Güzel bir gelişme: uzun bir aradan sonra, altın ihracatı altın ithalatını geçti, aylık bazda 244 milyon dolar fazla verdi.. Altın ithalatına getirilen "aylık en fazla 12 ton" kotadan sonra metazori düşen ithalat, belli bir noktadan sonra talebin düşmesiyle kendiliğinden hız kesti.

Yurt içindeki altın fiyatıyla yurt dışındaki altın fiyatı arasında 1 kilodaki fiyat farkı 5-6 bin dolarları görünce, bu oluşan fark (premium) sektöre epey kazandırsa da, ihracat yapanları epey zorlamıştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın devreye girmesiyle 2 banka aracılığıyla kuyumculara uluslararası fiyatlardan altın temin edileceğini duyurulunca (27 Mart), sular duruldu. Uzun bir zaman sonra görülmeyeni gördük ve altın ihracatımız ithalatımızdan fazla gerçekleşti. Temmuz ayında 731 milyon dolarlık (9,3 ton) ihracatımıza karşın altın ithalatı 487 milyon dolarda kaldı (6,2 ton). [Haziran ayına yansımayan bir takım ihracat verilerinin Temmuz'a sarkması gibi bir durum var muhtemelen (Uzun kurban bayramı tatili?)].

Sürekli olması beklenemez bu durumun ama, altın ticaretinde arada dengeyi böyle 'artı' görmek, elbette hoş...

Fiziki altına talebi mümkün olduğunca mücevherle sınırlandırıp yatırımcıları kaydî altına (banka vb) yönlendirmekte çok büyük fayda var.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder