6 Ağustos 2024 Salı

Bankaların ilk yarı karnesi

Bankaların ilk dönem karnesine bakıp söylenecek çok şey var. Benim dikkatimi çeken 1-2 nokta:

Net karlılıkta dikkat çekici bir farklılaşma göze çarpıyor. Mevduat bankalarının net karındaki artış %15 iken katılım bankalarındaki artış bunun yaklaşık iki katı (%28), yatırım bankalarının net karlarındaki artış ise yüzde 128. Yatırım bankaları, kredilerde frene basılan bir dönemde kredilerindeki artışla diğerlerinden ayrılıyor. Kredilerdeki artışa rağmen takipteki kredi oranı ise 1'in epey altında seyretmeye devam ediyor.

Mevduat bankaları şube sayılarını azaltmalarına rağmen personel sayısını azaltmadılar, bilakis personel sayısı  az da olsa arttı. Şubesiz dijital bankaların gelmesi, mevcut bankaların temel bankacılık işlemleri için şubeye daha az ihtiyaç duyması bunda etkili olabilir.

Yüksek faiz yüksek enflasyon ortamına rağmen tüm bankalardaki 100 liralık toplam mevduatın 34 lirası herhangi bir getirisi olmayan vadesiz faizsiz hesaplarda, çok fazla.. Detaya bakıldığında bu 34 liranın 18 lirası döviz, 6 lirası altın, 1 lirası resmi kuruluşların mevduatı. Vadesiz hesaplarda kalan oran yüzde 9 yani. Bunun da 5'i gerçek kişilere, 4'ü ticari hesaplara ait.

Kredi kullandırım oranları mevduat artışının altında, anlaşılabilir. Kredilerde frene basma devam ediyor.

BDDK Aylık Bankacılık Sektörü Verilerinden detaylı verilere ulaşılabilir: https://www.bddk.org.tr/BultenAylik


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder