2007'den bu yana 2,8 milyar adet sattığı hesap edilen iPhone'lar 2024'te Apple'ın toplam satışlarının yüzde 51'ini oluşturuyor (201 milyar dolar/391 milyar dolar). Üretimin ABD'ye taşınması tartışılırken de konu genelde iPhone'lar üzerinden ilerliyor. Acaba bu mümkün mü:
Son modelleri 2.700 farklı parçadan oluşan iPhone'ların bu parçaları 28 farklı ülkeye dağılmış 187 tedarikçi tarafından sağlanıyor,
Apple'a telefon üretiminde parça sağlayan 187 tedarikçiden 157 tanesi Çin'de! Bu parçaların sadece yüzde 5'i ABD'de üretiliyor,
1.000 dolarlık bir telefonda net karının 400 dolar olarak hesaplandığı şirketin Just In Time modeliyle üretim yaptığı ve bu karlılığın mevcut durumda sürdürülebilir olduğu ifade ediliyor,
Telefonun bütün parçalarının ABD'de üretilmesi halinde satış bedelinin 3.500 dolar olması gerektiği hesaplanıyor.
ABD'de akıllı telefon üretmeye yeltenen son firma 2013'te Motorola olmuş. Şirket "ABD'de üretim pahalı, sürdürülemez" yargısına meydan okuduğunu açıklayarak kurduğu fabrikayı 12 ay sonra yüksek maliyet - düşük satışlar sebebiyle kapatmış.
Velhasıl, üretimi tamamen ABD'ye taşıma gibi bir durum, ihtimal dahilinde dahi değil. Bunda ısrar edenlerin amacı da ne kadarı gelse o kadarı kardır düşüncesi muhtemelen.
Devasa üretimler yapan bir firmanın üretiminin sadece bir ülkeye bu kadar bağımlı olmasının yanlışlığı da ortada. Apple Çin'e alternatif bir üs konusunda -Hindistan- zaten adım atıyor. Acaba bununla yetinecek mi yoksa üretim için başka ülkelere de açılacak mı (Brezilya konuşuluyor) izleyeceğiz.
Apple'ın, üretim maliyetinin düşük olduğu, coğrafi ulaşımı avantajlı, hükümetin teşvikler verdiği, İngilizce'nin bilinir olduğu ve üretildiği ülkede satışlarının yüksek olacağı yerleri üretim üssü olarak seçtiği biliniyor (Bütün şartları sağlamıyoruz ama, umarım zamanla Apple'ın üretim yaptığı bir ülke oluruz!).
Apple'ın bu zorlu süreceği nasıl yöneteceğini izleyeceğiz, güzel dersler var...
Detaylar için: https://ig.ft.com/us-iphone/