29 Eylül 2023 Cuma

Bizim aylık gelirimizin 5 katı, Amerikalı'nın aylık gelirinin %15'i...

iPhone, Amerika, Japonya, İngiltere gibi pek çok gelişmiş ülkede ciddi bir pazar payına ve üstünlüğe sahip. Dünya çapında en beğenilen marka demek abartı olmaz. iPhone'nun bazı ülkelerde pazar payında üstün olmamasının sebebi muhtemelen o ülkedeki insanların iPhone satın alma güçlerinin olmamasıdır...  

Apple'ın telefonunu alabilmek için maaşımızın ne kadarını vermemiz gerektiği, daha doğrusu maalesef gelişmekte olan bir ülke olduğumuzu hatırlayıp soruyu düzeltmek gerekirse "kaç aylık maaşımızla bir adet iPhone" alabileceğimiz verisi genel olarak ekonominin ve daha özelde gelir seviyemizin küresel ölçekte durumunu gözler önüne basitçe seren bir gösterge olmaktadır.

Türkiye'de lansmanı yapılan ilk iPhone modelinden başlayıp geçenlerde tanıtımı yapılan 15 modeline kadar olan süreçte iPhone fiyatları 600-800 dolar bandında gerçekleşti (son model telefonunun giriş seviyesindeki versiyonu).  Bu süreçte bu telefona en kolay ulaşabildiğimiz yıl 2013 oldu. Son modeli 15 için 5 aylık gelirimizi vermemiz gerekirken 2013'teki telefonuna aylık gelirimizin 1,9 katına ulaşabiliyorduk.

iPhone'un ABD'deki lansman fiyatına 1 aylık ortalama gelirimizle ulaşabildiğimiz nokta, orta gelir tuzağından çıkabildiğimiz, ekonominin düzlüğe çıktığı, nihayet nefes alabildiğimiz nokta olacaktır (Tahminim 2030'ların ilk yarısı)

Vergiler sonrası 1 aylık net geliri yaklaşık ortalama 6 bin dolar olan Amerikalılar ise aynı telefona 1 aylık gelirlerinin %15'ini ödeyerek sahip olabiliyorlar. (20 bin lira aylık geliri olan TC vatandaşının, gelirinin %15'ini 3 bin lirayı vererek iPhone alması...)

Tabloya tıklayabilirsiniz

Aylık Gelir: TÜİK, Vergiler Sonrası Kişi Başı Ortalama Gelir (Eşdeğer Hanehalkı Kullanılabilir Fert Geliri). 2022 ve 2023 Yazar'ın tahminidir.

Asgari Ücret: Yıl İçinde Zam gören Asgari Ücretin Yıllık Ortalaması Alınmıştır (2023: 8.506 TL + 11.402 TL) / 2 = 9.954 TL)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder