26 Mart 2024 Salı

TCMB "sert tedbirler" almalı mı? Kartlarda durum o kadar vahim mi?


"Kartlı harcamalarda rekor", "kartlar patladı" vb manşetleri-haberlerini okuyoruz hepimiz. "Geçen sene şu kadardı bu sene bu kadar oldu" tarzında enflasyondan arındırmadan gayet sığ biçimde sunulan verilerle yapılan bu haberlere bakılırsa TCMB kredi kartlarında gayet sıkı tedbirler alacak. -Kredi kartlarında sıkı tedbirler şunlardır: kart limitlerinin resmi/belgelenebilir gelire endekslenmesi (SGK'da görünen maaşının 5 katı), Asgari ödeme oranının %75 ve üzeri bir orana çıkarılması, tüm işlemlerde taksitlerin kaldırılması, kart sahipliğinin 2 kartla sınırlandırılması...-

Peki durum gerçekten haberlerdeki kadar vahim mi? 

Aşağıdaki tabloya bakıldığında da açıkça görüleceği üzere aslında durum sert tedbirler alınması gerektirecek korkunç bir boyutta değil. Şubat 2024 döneminde -12 aylık- tüketici fiyatları artışı TÜİK'e göre %67, ENAG'a göre %122. Lütfen tabloyu bu gözle inceleyiniz.

Kart verilerinin detaylarına bakıldığında adet bazında da harcama artışı olduğu elbette bir gerçek ancak enflasyon uyarlamasından geçirilmeden harcama tutarlarını verip "kartlarda durum facia" haberleri gerçeği yansıtmıyor. 

Sektörel bazda bazı düzenlemelere açık bir durum olabilir ama TCMB'nin kredi kartlarında genel ve çok sert tedbirler alacağını beklemek doğru olmaz, sıkı tedbirler yanlış olur.

Bu arada, keşke ABD'deki gibi detaylı veriler açıklansa, hangi yaş aralığındaki kart sahiplerinin borcu ne kadar, kaç karta sahipler, yaş gruplarına göre harcama grupları nedir vs. Henüz Tüketici Fiyatlarındaki artışın dahi sağlıklı bir şekilde hesaplanıp hesaplanmadığından emin olamadığımız bir ortamda bu istek epey lüks, farkındayım.

Son söz, vahim olan kartla yapılan harcama tutarları değil; enflasyon...


Mart 2022- Şubat 2023 dönemindeki 12 aylık sürede kartlarla yapılan harcama tutarları =100 

Veri Kaynağı: TCMB-EVDS, Banka ve Kredi Kartı Sektörel Harcama İstatistikleri



 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder