30 Nisan 2024 Salı

TCMB’nin o kadar altını nerede muhafaza ediliyor?


Ne kadar çok altınımız olduğu bahis mevzu olunca hemen ilk soru “bu altınlar nerede” oluyor.

Mart 2024 verisine göre TCMB’de yaklaşık 800 ton altın mevcut (Tam olarak 24 milyon 639 bin ons). Toplam yabancı para rezervlerin 3’te 1’inden fazlasına karşılık gelen bu altınların kabaca %70’i TCMB malı altın olup geri kalanı da ağırlıklı olarak zorunlu karşılıklar sebebiyle bankalardan alınmış, yani bankalara ait altınlardır (TCMB’ye emaneten verilmiş…)

Bu altınlar nerede muhafaza ediliyor? Yaklaşık olarak 3’te 2’si Borsa İstanbul kasalarında, geri kalan 3’te 1’i ise Bank of England’ta (BoE) muhafaza ediliyor. (%4’lük bir paya tekabül eden ve TCMB’nin kendi malı olan kısmından 34 ton kadarı TCMB’de muhafaza ediliyor).

Biraz geçmiş bilgisi: Uzun zamandır FED’te tuttuğumuz yaklaşık 29 ton altını 2017’de sıfırladık; artık FED’te altınımız yok.

Bank of England’ta 2017’de 374 ton altınımız varken bunu 2018’de 96 tona, 2019’da 49 tona düşürdük. Ancak sonrasında -burada altın tutmamız gerektiğini hatırlayıp- altınlarımız arta arta nihayet 200 tonu aştı.

Neden FED veya BoE’de altın tutuyoruz-tutmak zorundayız da çok merak edilen bir konu. Başka bir yazı konusu olabilir ama iki önemli sebebi var:

1-Bu altınları para ile değiştirip verimli bir şekilde kullanabiliyoruz (SWAP yapabiliyoruz),

2-Bu iki yer dünyanın en güvenli ülkelerinde en güvenli -dolayısıyla en düşük sigorta maliyetli- saklama alanlarına sahip.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder