11 Şubat 2025 Salı

"Yastıkaltı altın enflasyonu patlattı"...

TCMB güzel bir çalışmayla ülkemizdeki hanehalkı varlıklarının dökümünü-değerlemesini yaptı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla ülke olarak tasarruf oranımızın -resmiyette- düşük olduğu klasik bilgisini paylaşarak bizdeki tasarrufların finansal sistem dışında olduğu yinelendi ve hanehalkı varlıklarının 3 ana başlıkta dökümüne yer verildi:

1. Finansal varlıklar (505 milyar $),

2. Kiradaki -oturulanın haricinde yatırımlık- konutlar (701 milyar $),

3. Yastıkaltı altın -evet, TDK'ya göre yastık+altı birleşik yazılıyor- (311 milyar $).

300 milyar dolardan daha fazla bir değere sahip devasa bir kayıtdışı varlık olarak nitelenen yastıkaltı altınla ilgili çarpıcı tespit ise bu altınların enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığı...

Değeri artan altınların etkisiyle, getirilen onca sıkılaştırıcı düzenlemeye rağmen harcamaların azalmadığı ve dolayısıyla enflasyonun körüklendiği TCMB raporunda ifade edilmiş (Rapordaki ilgili bölümdeki teknik ifade: "Hanehalkı varlıklarının stok değerinde gözlenen toplam değerlemenin, varlık etkisi kanalı ile harcamaları artırarak talepte sıkılaşma kaynaklı yavaşlamanın geç gerçekleşmesinde, yani talebin dirençli olmasında etkili olduğu değerlendirilmektedir").

Ne yapıp etmeli, tasarrufların finansal sistem içinde kalması sağlanmalı. Tahminlere dayalı verilerle sağlıklı bir ekonomi yönetimi elbette verimli olmaktan uzak kalıyor.

TCMB Raporu: https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/7fe472db-2be4-4174-b7cd-aac38a547e53/enf25_i_tam.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-7fe472db-2be4-4174-b7cd-aac38a547e53-pjvBvHv





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder