20 Temmuz 2023 Perşembe

Geliriniz kesilirse ne kadar desteksiz ayakta kalabilirsiniz?

 


Zaten zor günler içindeki insanlara “zor günler için para biriktir” demek elbette tuhaf bir öneri olarak karşılanabilir.

Tasarruf yapamamanın en temel sebebi gelir düşüklüğü. Yoksul ülkelerde, aç kalmamanın mücadelesini veren insanların tasarruf yapıp yapmamasından bahsetmek abes. Ancak tasarruf yapmamanın tek önemli sebebi bu değil. Gelişmiş ülkelerdeki insanların tasarruf alışkanlığı da epey düşük… Amerika’da 2022 senesinde yapılan bir araştırmada insanların %21’i “gelirim kesilirse ancak 2 hafta desteksiz ayakta kalabilirim” cevabını vermiş. İngiltere’deki araştırmada ise ailelerin yüzde 40’ının kenardaki parasının 1.500 sterlinden düşük olduğu görülmüş. 

Gerçek açlık sınırında olunmadığı müddetçe, vaziyet ne olursa olsun, kazanılan bir para var ise “az çok demeden” tasarruf etmeli, bu alışkanlığı kazanmalıyız. Bunun ne kadar zor kazanılan bir alışkanlık olduğunun elbette farkındayım. Bu sebeple “tasarrufa zorlanmalıyız” diye düşünüyorum. Bireysel emeklilik sistemine dahil olup her ay kredi kartından yapılacak bir ödemeyi buraya tahsis etmek, bu işin en kestirmesi ve en kolayı gibi görünüyor…

Kaynak

 

 

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder